Kehotietoinen vai kehotiedoton?

Oletko joskus havahtunut siihen, että jalka on puutunut ja tunnoton, kun olet istunut liian kauan paikallasi, tai olet keskittynyt niin kovasti mielenkiintoisen kirjan lukemiseen, että havahdut siihen, kun niska on kipeä ja aivan jumissa?

Tätä tapahtuu joskus meille kaikille. Emme ole läsnä kehossamme, emmekä huomaa kehon lähettämiä signaaleja. Olemme kehotiedottomia. Näin tapahtuu joskus vahingossa. Joskus väistämme tarkoituksenmukaisesti kehon lähettämiä viestejä, jotta meidän ei tarvitsisi kohdata kokemuksia, tunteita tai ajatuksia kehon viestien taustalla. Ongelmana on, mitä enemmän kipua väistää sitä suuremmaksi se vähitellen kasvaa. Lopulta kipujaan ei kuitenkaan pääse pakoon.

Toisaalta, joskus olet ehkä huomannut, että epämiellyttävä kehollinen tuntemus alkaa pyöriä alati mielessä. Sinusta tulee yhä herkempi ja herkempi havaitsemaan kehollisia tuntemuksia. Olet ehkä huomannut tämän joskus jännittäessäsi. Sydän lyö yhä nopeammin ja nopeammin ja alat keskittyä keholliseen tuntemukseen yhä voimakkaammin. Tällöin kehontuntemusten tiedostaminen menee ”ylikierroksille”.

On täysin normaalia, että koemme arjessamme sekä kehotiedottomuutta että liiallista kehotietoisuutta. Siksi onkin tärkeää, että tunnemme tapaamme toimia. Kehotiedottomana voimme aktivoida itseämme pysähtymään tuntemusten ääreen ja yliaktiivista kehontuntemusten havainnointia voi rauhoittaa.

Kivun väistäminen

Arjen kiiressä on helppo unohtaa kuunnella kehon viestejä. Jos tiedostan epämiellyttävät tuntemukset kehossani, ne tulevat näkyväksi. Se tarkoittaa, että kipu olisi olemassa. Vähän kuin sananlaskussa sanotaan ”Poissa silmistä poissa mielestä”.

Saatamme pitää yllä kontrollia kehon viestejä kohtaan. Tiedostamme, että jotain kehossa on meneillään, mutta väistämme kokemuksen todellista kohtaamista.

”Ainahan tämä selkä vähän vihoittelee. Menee sitten itsestään ajankuluessa ohi.”

”Taas päätä särkee. Täytyy ottaa särkylääkettä. Ongelma ratkaistu.”

Usein tarvitsemme apua, tukea ja kohtaamista siihen, että uskallamme aidosti ja avoimesti pysähtyä kehon tuntemuksiin. Yksin kehon kohtaaminen saattaa tuntua pelottavalta. Kun sitä ei ikinä tiedä, mitä tunteita ja ajatuksia jännitys pitää sisällään.

Täytyy rohjeta kysyä ”Miksi?”

Miksi en uskalla pysähtyä?

Mitä asioita haluan välttää?

Kehon kuuntelua voi aloittaa pienestäkin. Ei tarvitse heti hypätä syvään päähän. Päivän tauottaminen ja tietoisten hengähdystaukojen ottaminen mahdollistavat kehon äärelle pysähtymisen. Havahtuminen on alku muutokselle. Havahtuminen siihen, miten itse arjessaan toimii ja miten omaa kehoaan kohtelee.

Kun keho käy ylikierroksilla…

Pysähtyminen kehoon auttaa myös, jos tunnet, että kaikki ajatukset keskittyvät vain hankaliin tuntemuksiin kehossa. Koko kehon havainnointi voi ohjata ajatuksia myös niihin kehon osiin, joissa voisi kokea miellyttäviä tuntemuksia, kuten lämpöä, keveyttä ja rentoutta.

Ylikierroksilla käyvän kehon rauhoittaminen vaatii kuitenkin yhtä lailla rohkeutta pysähtymiseen kuin kehontuntemuksia väistäessäkin. Kehon rauhoittamisessakin toisen henkilön tuki ja rauhallinen olemus voi rohkaista pysähtymiseen.

Voit lähteä harjoittelemaan kanssani stressinhallintaa Kehon äärellä -kanavallani.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: