Kehotietoisuus 2/2 -Kehotietoisuusharjoituksia

Tähän kirjoitukseen olen koonnut yksinkertaisia kehotietoisuutta vahvistavia harjoituksia. Jokaisessa harjoituksessa keskitytään kehotietoisuuteen hieman eri näkökulmasta. Harjoitukset voivat aluksi tuntua haastavilta, mutta toistamalla niitä pääset vähitellen syvemmälle omaan kokemusmaailmaasi.

Harjoitukset on suositeltavaa tehdä rauhallisessa tilassa, jossa voit keskittyä ilman häiriötekijöitä. Silmien sulkeminen harjoituksen ajaksi usein helpottaa sisäiseen maailmaan uppoutumista. Kuitenkin jos koet silmien pitämisen kiinni epämiellyttävänä niin harjoituksia voi aivan hyvin tehdä myös silmät auki.

Harjoitukset voi tehdä selinmakuulla, istuen tai seisten. Useimmissa harjoituksissa olen ohjannut harjoituksen tehtäväksi selinmakuulla, jotta keskittyminen olisi aluksi helpompaa. On kuitenkin suositeltavaa harjoitusten tullessa tutuksi, että tekisit harjoituksia selinmakuun lisäksi myös seisten ja liikkeessä.

Jos olet selinmakuulla, kannattaa huolehtia, että sinulla on riittävästi lämmintä vaatetta päällä, sillä kylmä haittaa keskittymistä. Vaikka et pystyisi muokkaamaan harjoitusympäristöä juuri keskittymiselle sopivaksi niin se ei haittaa. Opettelemalla sulkemaan pois häiriötekijöitä harjaannutat myös keskittymistäsi.

Yksilöharjoitukset

1. Kehoskannaus

Tarkoitus: Kehon tuntemusten havainnointi ja tiedostaminen, keskittymisen siirtäminen kehonosasta toiseen.

2. Hengityksen tiedostaminen

Tarkoitus: Hengityksen havainnointi ja tiedostaminen sekä keskittymisen siirtäminen

3. Kehon rajapinnat

Tarkoitus: Tunnistaa kehon keskilinjaa, ääreisosia ja rajapintoja

4. Kehontuntemuksiin reagoiminen

Tarkoitus: Havainnoida ja tiedostaa omia tapoja reagoida fyysisiin tuntemuksiin, hyväksyvän tiedostamisen vahvistaminen

Pariharjoitukset

1. Pallohieronta
Tarkoitus: Kehonosien ja kehon rajapintojen tiedostaminen
Tähän harjoitukseen tarvitset esimerkiksi tennispallon tai golfpallon. Oikeastaan välineellä ei ole väliä, kunhan hierojan on mahdollista pitää sitä helposti käsissään. Toinen parista asettuu vatsamakuulle. Hieroja kuljettaa palloa erilaisin liikkein (pyöritellen, suorinlinjoin) makuullaolevan keholla. Pallo pitäisi olla koko harjoituksen ajan kosketuksessa parin kehoon. Makuulla olevan tehtävänä on keskittyä havainnoimaan hieronnan aiheuttamia kehollisia tuntemuksia. Ajatusten lähtiessä harhailemaan keskittyminen palautetaan takaisin kehoon.
2. ”Tanssi”
Tarkoitus: Havainnoida ja tiedostaa liikettä ja reagointia suhteessa toiseen.
Parit sopivat kumpi heistä on ensin kuljettaja ja kumpi kuljetettava. Parit asettuvat kasvokkain ja asettavat kämmenensä vastakkain. Kuljetettava sulkee silmänsä. Kuljettaja lähtee liikuttamaan aluksi käsiään ja kuljetettava seuraa liikettä. Kuljettava voi laajentaa liikettä siten, että käsien lisäksi liikkeessä käytetään koko vartaloa, eri tasoja ja liikutaan myös eteen, taakse ja sivuille. Kuljetettava seuraa liikettä ja havainnoi kokemustaan kuljetettavana olemisesta. Kuljettaja lopettaa harjoituksen hidastamalla vähitellen liikettä ja lopulta pysäyttäen liikkeen. Toistakaa harjoitus vaihtamalla osia.

Voit käyttää kokemuksen pohdinnassa apuna seuraavia kysymyksiä:

  • Miltä tuntui olla kuljettajan/kuljetettavan roolissa?
  • Kumpi rooli oli sinulle luontevampi? Miksi?
  • Oliko liikkeesi sulavaa ja rentoa vai vastustitko liikettä jossain vaiheessa harjoitusta?
  • Oliko liikkuminen johonkin tiettyyn suuntaan erityisen vaikeaa (eteen, taakse, sivuille, alas, ylös)?

Lähteet:

2 vastausta artikkeliin “Kehotietoisuus 2/2 -Kehotietoisuusharjoituksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: